29 Mart 2012 Perşembe

Tesbihin Hikayesi

Bugün okuduğum bir dergide Türk tesbih tarihini anlatan birkaç kitaptan bahsedilmişti.Bende hemen her erkekte bulunan tesbihin nerden geldiğine bir bakayım dedim.İnternette şöyle bir gezdim çok fazla bilgi yok ama az çok bilgi ediniyorsunuz.Tesbihin adına yazılı olarak 900 lü yıllarda rastlanmış.Ama ondan önce ortaya çıktığına dair rivayetlerde varmış.Onlardan birtanesi ve en ilginç olanıda şu: Uhud Savaşı sırasında Hz. Muhammed in kırılan dişini Veysel Karani alıyor ve kendi dişlerini de söküp bir ipe diziyor ve Allah ı zikrediyor.Mantıken bu tesbih 33 taneli bir tesbih.Normal tesbihler 99 taneli oluyorlar ve her biri Allah'ın 99 güzel ismini (Esmaü'l Hüsna) temsil ediyorlarmış.99-33-500-1000 taneli tesbihler yapılıyormuş.500-1000 taneli tesbihler tekkelerde zikir yaparken kullanılıyormuş.Yapımında da taş ve ahşap kullanılıyormuş.Türkler tesbihi hem bir ibadet aracı olarak kullanmışlar hemde sanat haline getirmişler.Bugün en güzel tesbihler Türkiye de yapılıyormuş.Tesbihlerin iki ucunu birleştiren kısmına imame, ince boncuklu tesbihe zenne deniyormuş ve zenne kadınlar için yapılırmış.Osmanlıda halk için ayrı, padişahlar için ayrı tesbihler yapılırmış.Padişah tesbihleri necef denilen değerli taşlarla yapılırmış.(yararlanılan sayfalar: genckolik.net-forumdas.net-turktesbih.com)
Günümüz erkekleri tesbihi daha çok kullanıyorlar ama çoğunun sadece sallamak için kullandığına eminim :)
Bir merakla nerelere geldik arkadaş :) 

Buda necefli tesbih :


2 yorum:

  1. Yarama parmak bastınız.. Tesbih; günümüzde maalesef bir alt kültür ögesi olarak kalıplaşmış. Söylediğiniz üzere Türk erkeğinin sadece salladığını, racon falan kestiğini vs. görmekteyiz. Keşke onlar da usülünü, yordamını öğrenip sallasalar da, ülkemizde de yaygınlaşsa, hatta dünyaya da satabilsek gibi hayaller içerisindeyim. Şu ''Power Balance'' zımbırtısı yerine, tesbihin ne kadar zinde tuttuğunu, insan vücuduna olan müthiş dengesini öğrensek de öğretsek. Salladığın stres de cabası. Bir gün mutlaka bırakmamak üzere bir tesbih edineceğim..

    Teşekkürler bu arada, hoş bir yazı olmuş..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Necefli bir tesbih alın madem, güzel gözüküyor:)Fikirlerinizi inşallah hayata geçirebilirsiniz.Yorumunuz için teşekkürler :)

      Sil